Ανακάλυψαν τον πλανήτη… Πάκμαν

Posted: Απρίλιος 3, 2010 in ΓΕΝΙΚΑ

Αριστερά φαίνεται ο Μίμας, ένα από τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου, όπως αποτυπώνεται από το Κασίνι, και δεξιά ο ίδιος δορυφόρος σε θερμική απεικόνιση. Διακρίνεται ο... διαστημικός Πάκμαν στην επιφάνειά του, που αντιστοιχεί σε θερμοκρασιακές διαφορές Έναν… Πάκμαν στο Διάστημα ανακάλυψε το όχημα Κασίνι της ΝΑSΑ. Το σχήμα του διάσημου ηλεκτρονικού παιχνιδιού διαγράφεται σε μία θερμική εικόνα ενός δορυφόρου του Κρόνου.

Πρόκειται για ιδιαίτερα θερμές περιοχές που ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο δορυφόρο, τις οποίες φωτογράφισε το διαστημικό όχημα στις 13 Φεβρουαρίου.

«Τελικά ο Μίμας είναι πιο περίεργος απ΄ ό,τι νομίζαμε», λέει η Λίντα Σπίλκερ, υπεύθυνη του προγράμματος Κασίνι της ΝΑSΑ. Οι ειδικοί δεν περίμεναν να δουν αυτό που αντίκρυσαν στις φωτογραφίες και υποπτεύονται πως οι θερμοκρασιακές διαφορές αντιστοιχούν σε μεγάλες διαφορές στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Ένα ακόμα στοιχείο που εντυπωσίασε τους ειδικούς είναι η εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών περιοχών στον κρατήρα, που σημαδεύει μεγάλο κομμάτι της επιφάνειας του δορυφόρου του Κρόνου. Μία εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες σχετίζεται με το ανελέητο σφυροκόπημα του Μίμα από ουράνια αντικείμενα. Οι διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια μπορεί να οφείλονται στους σχηματισμούς που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου, πιθανώς από σκόνη μετεωριτών, η οποία πέφτει στο μακρινό φεγγάρι του Κρόνου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s