Νέα ζωή με το πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου

Posted: Μαΐου 1, 2010 in ΓΕΝΙΚΑ

Εσκυψαν πάνω του 24 γιατροί, ανάμεσά τους και χειρουργοί, και έμειναν εκεί για 22 ώρες εναλλάσσοντας βάρδιες. Οταν η επέμβαση τελείωσε, ο Μυστηριώδης Ανδρας είχε αποκτήσει το πρόσωπο ενός άλλου ανθρώπου, το οποίο δεν είχαν αντικρύσει ποτέ ξανά η οικογένειά του, οι συγγενείς, οι στενοί φίλοι του. Πώς θα μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να ζήσει με ξένο πρόσωπο;

«Το καινούργιο πρόσωπο φτιάχνει και νέα ζωή… Είναι όμως έτοιμος ψυχολογικά να αντέξει μια τόσο μεγάλη αλλαγή; Αραγε το κοντινό περιβάλλον αυτού του ανθρώπου θα τον αντιμετωπίζει ως τον άνθρωπο που γνώριζε πριν από το χειρουργείο και με τον οποίο έχει μοιραστεί εμπειρίες και βιώματα;», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Νίκη Ζαρκάδα που είναι ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Προτού οδηγηθεί σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης ο Μυστηριώδης Ανδρας είχε υποστεί φρικτή παραμόρφωση στο πρόσωπο από πυροβολισμό. Τον ονόμασαν Μυστηριώδη επειδή τα στοιχεία του απαγορεύτηκε να γίνουν γνωστά. Η απόφαση να υποβληθεί σε ολική μεταμόσχευση προσώπου ελήφθη πριν από τέσσερα χρόνια. Ηταν ένα εγχείρημα που θα γινόταν πρώτη φορά στον κόσμο. Ολο αυτό το διάστημα, ειδικοί ψυχολόγοι προσπαθούσαν να τον προετοιμάσουν όπως και τους οικείους του για την αλλαγή. Ο καθρέφτης της προσωπικότητάς του, το διακριτικό της ύπαρξής του και της κοινωνικής υπόστασής του, θα άλλαζε για πάντα. «Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι ψυχολογικές συνέπειες στον ασθενή που υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση ολικής μεταμόσχευσης προσώπου, μιας και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά παγκοσμίως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για έναν άνθρωπο που η δυσμορφία του προσώπου του μετά το ατύχημα επηρέαζε όχι μόνο την αισθητική του αλλά και τη γενικότερη λειτουργικότητά του. Ατομα που έπειτα από τραυματισμούς ή από κάποιο ατύχημα παρουσιάζουν σοβαρές αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους βιώνουν αισθήματα μειονεξίας, ντροπής και έντονης δυσαρέσκειας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η κοινωνικότητά τους», προσθέτει η κ. Ζαρκάδα.

Ο δωρητής. Την ώρα που έμπαινε στο χειρουργείο, σε έναν άλλο χώρο μια ομάδα γιατρών έσκυβε πάνω από έναν άνδρα ηλικίας 30 χρόνων. Ηταν κλινικά νεκρός. Οι γονείς του δέχθηκαν να δωρίσουν το πρόσωπό του. Η απόφασή τους συγκλόνισε τους γιατρούς. Δεν έπρεπε μόνο να ξεπεράσουν το σοκ από τον θάνατο του παιδιού τους, αλλά και να δείξουν την απίστευτη ψυχική αντοχή να αντικρύσουν το πρόσωπο του παιδιού τους, «ζωντανό» στο σώμα ενός αγνώστου. «Το πρόσωπο και οι εκφράσεις του διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το πώς βλέπει κάποιος τον εαυτό του ως σύνολο. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα τελείως νέο πρόσωπο, που προέρχεται από τα χαρακτηριστικά ενός άλλου ανθρώπου, είναι ένα ξένο πρόσωπο τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους και είναι πιθανό να βιώνεται ως κάτι ξένο.

Ετσι, δεν αποκλείεται να προκαλούνται μεγάλες διαταραχές σε ψυχολογικό επίπεδο όταν βλέπει κάποιος κάτι τόσο διαφορετικό, όσο καλά και αν είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια αλλαγή. Η αποδοχή του νέου, ξένου προσώπου είναι μια σοβαρή ανησυχία και η πιθανότητα “να μην αναγνωρίζει κανείς την ταυτότητά του” μεγάλη».

Τώρα αναρρώνει. Μία εβδομάδα μετά την εγχείρηση, ο Μυστηριώδης Ανδρας οδηγήθηκε με καροτσάκι στον κάτω όροφο του νοσοκομείου, που έχει θέα σε κήπους. Εκεί αναρρώνει. Εκανε σήμα στους γιατρούς ότι θέλει να δει στον καθρέφτη το καινούργιο του πρόσωπο. Και μόλις το είδε, πήρε ένα μολύβι και έγραψε στο χαρτί ότι νιώθει ευτυχισμένος με αυτό που είδε.

«Συχνά, ύστερα από μια επανορθωτική επέμβαση περιμένει κανείς να αλλάξει η ζωή του και έχει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για την αλλαγή της ζωής του από το σημείο αυτό και μετά. Είναι πιθανό λοιπόν, αν δεν λάβει την πλήρη αποδοχή που αναμένει, να απογοητευτεί και να οδηγηθεί σε αισθήματα κενού και ματαιότητας ή σε ψυχική απορρύθμιση. Είναι σημαντικό λοιπόν να είναι έτοιμος να αντέξει τη θέα του νέου προσώπου, της νέας ζωής αλλά και της νέας πραγματικότητας που αυτό φέρει…».

Με φάρμακα. Για το υπόλοιπο της ζωής του, ο Μυστηριώδης Ανδρας θα λαμβάνει ισχυρά φάρμακα ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να μην απορρίψει το πρόσωπο. Τα φάρμακα μπορεί να του προκαλέσουν καρκίνο και διαβήτη. Πρέπει να επισκέπτεται τακτικά το νοσοκομείο για εξετάσεις. «Η ζωή του θα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι πριν και όχι μόνο εξαιτίας του νέου του προσώπου», ανέφερε ο δρ Χουάν Περέ Μπάρετ, ένας από τους γιατρούς που συμμετείχε στη μεταμόσχευση.

«Ωστόσο, το σημαντικό είναι η κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία του ασθενούς πριν αλλά και για καιρό μετά την επέμβαση. Ακόμα η συμβουλευτική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος κρίνεται απαραίτητη», συμπληρώνει η κ. Νίκη Ζαρκάδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s